lørdag 25. juli 2009

Mer Kristiansand og huset med det rare i

Vi tar med familien Wehus på båttur Flekkerøya rundt, før vi bunkrer reker, loff og aioli på fiskemarkedet ved 16-tiden og starter hjemturen. Vinden har frisknet til og vi legger til på nordsiden av Sandøya ved Gamle Hellesund for natten og nok et herrrlig måltid.

Vi finner noen stier vi går tur med Bianca og like ved der vi ankret ligger noen andre båter ved en oppbygget steinbrygge. Fra denne brygga går det langs vannet en slags steinbrygge/vei langs vannet innover i vika. Merkelig? Det var langgrunt i vika så det var ingen brygge, men mer en vei. Den gikk over i en sti som vi fulgte og ble ledet til et hus på den andre siden av øya. Eline og jeg travet fromover, mens Inger nølte: Vi kunne da ikke bare trampe inn på tunet til en hytte tilfelle det var folk der! Gresset var nyslått, men det var noe fraværende over stedet likevel. Inger ble forskrekket da jeg og Eline sto å glodde inn av vinduene med hendene skyggende for lyset. Det var en gammel skole! Alt så ut som det var da det ble forlatt for mange år siden. Ett rom med vedovn midt i, mange skolepulter for to og to elever, plansjer med fugler, kuleramme for regneøvelser og tråkkeorgel i hjørnet. Og foran skolen ned mot vannet, en ny kai av samme type som vi hadde observert ved vår båt på andre siden av øya.

Neste morgen går jeg tilbake for å fotografere en gammel fortøyningspåle som stod i fjellet nedenfor som tegn på gamle seilskutetider, og da er det to karer der som rydder ute. "Er det historielaget" spør jeg - og det var det. De forteller at skolen ble nedlagt i 1959 og hadde samme lærer fra 1929 til nedleggelsen. Man-ons-fre gikk småbarna, tir-tor-lør gikk de større barna. Kaien på den andre siden av øya ble brukt i ruskevær da den foran skolen var værutsatt. I gamle dager kunne vika foran skolen være smekkfull av båter og seilskip så man kunne gå tørrskodd fra ene til andre siden av vika. Dette var rett og slett skolen i Gamle Hellesund. Og i morgen skulle det være basar her! De regnet med 400 besøkende på årets største arrangement. Leste vi ikke avisen?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar